رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به درخواست بخشهای نفت و صنعت و معدن از صندوق برای استفاده از منابع آن عنوان کرد که صندوق باید افق بلند مدت را در نظر بگیرد و در جاهایی سرمایهگذاری کند که از توجیه مناسبی برخوردار باشد.
به گزارش ایسنا، محمدرضا فرزین درمراسم اختتامیه اولین همایش ملی "ثروت ملی و توسعه پایدار" با ابراز امیدواری نسبت به اینکه نقش صندوق روز به روز در توسعه کشور افزایش یابد اظهار کرد: در نیم روز اول این همایش دولتمردان حضور پیدا کرده و نظراتی را مطرح کردند که میتواند برای اقتصاد کشور راهگشا باشد.
وی افزود: بخشهای نفت و صنعت و معدن درخواست داشتند که بیشتر از منابع صندوق استفاده کنند که البته امری طبیعی است چرا که در این بخشها فرصت های مناسب سرمایهگذاری وجود دارد.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه سعی داریم منابع بیشتری به این بخشها در راستای توسعه کشور اختصاص دهیم، تصریح کرد: وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز تاکید کردند که اگر می خواهیم درآمدهای نفتی به صندوق توسعه سوق پیدا کند باید نقش درآمدهای مالیاتی را در تامین منابع مورد نیاز دولت تقویت کنیم تا جایگزین درآمدهای نفتی شود.
وی در ادامه به ارائه لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم به مجلس شورای اسلامی اشاره و اظهار کرد: در آن لایحه تاکید شده که سهم مالیات در تامین منابع درآمدی دولت افزایش یابد و در این راستا پایههای جدید مالیاتی تعریف شده است.
نقشه راه توسعه کشور تدوین شود
فرزین با اشاره به اینکه منابع صندوق توسعه ملی با منابع ارزی بانک مرکزی تفاوت دارد گفت: صندوق باید افق بلند مدت را در نظر بگیرد و در جاهایی سرمایهگذاری کند که از توجیه مناسبی برخوردار باشد.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه از زمانی که وارد صندوق توسعه شدم این نگرانی را نسبت به کشور و صندوق داشتهام، خاطرنشان کرد: باید منابع صندوق را در راستای توسعه کشور هزینه کنیم و در این راستا به نقشه راه نیاز داریم.
وی در ادامه با بیان اینکه این نقشه باید مورد قبول مجلس وکلیه نهادهای حکومتی باشد تصریح کرد: در این نقشه باید اولویتهای سرمایهگذاری در مناطق مختلف کشور مشخص شود تا شاهد بروز شکاف بین استانها نباشیم.
فرزین در ادامه با تاکید بر اینکه نقشه راه توسعه کشور باید تهیه و تدوین شود گفت:در این راستا مطالعاتی را درصندوق توسعه ملی شروع کردهایم اما کفایت نمیکند.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به اینکه در صورت عدم تهیه این نقشه ممکن است در هر دورهای متناسب با سلیقههای متفاوت مباحث توسعهای در دستور کار قرار گیرد، افزود: در این زمینه خلاء داریم و از هر گونه اقدامی برای تهیه آن حمایت میکنیم.
وی با اشاره به پیشنهاد برخی کارشناسان مبنی بر تشکیل نهاد توسعهای در برخی استانها گفت: بررسی 304 طرح ارائه شده به صندوق توسعه ملی نشان می دهد که سیستان و بلوچستان و ایلام همچنان در ردههای آخر قرار دارند واگر این روند ادامه یابد این استانها همچنان محروم خواهند ماند.
صندوق توسعه ملی باید در بازار سرمایه حضور یابد
فرزین با اشاره به اینکه امروزه تمام منابع صندوق را در اقتصاد داخلی سرمایهگذاری میکنیم، تصریح کرد: صندوق ملی است و در کشور زمینههای سرمایهگذاری بسیاری وجود دارد از سوی دیگر در پی تحریمهای اعمال شده فاینانس خارجی قطع شده است تا مسیری که طی میشود صحیح است اما اگر این روند ادامه یابد حضورمان در بخش خصوصی از طریق سیستم بانکی خواهد بود و نمی توانیم پرتفوی متفاوتی داشته باشیم.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با تاکید بر اینکه به دلیل پذیرش ریسک سرمایهگذار توسط بانک این امر در شروع میتواند خوب باشد گفت: متناسب با افزایش منابع صندوق توسعه باید بتوانیم در بازار سرمایه حضور پیدا کنیم. به گونهای که ریسک داراییهای صندوق توسعه ملی کاهش یابد.
وی با بیان اینکه به دلیل حجم بالای منابع صندوق حضور آن در بازار سرمایه می تواند منجر به ایجاد حباب و یا انحصار شود، تاکید کرد: لازم است که در این زمینه قوانینی ایجاد شود تا زمینههای حضور صندوق توسعه ملی در بازار سرمایه فراهم شود.
صندوق توسعه ملی باید در تصمیم گیریها مستقل باشد
فرزین با بیان اینکه صندوق توسعه ملی باید در تصمیم گیریها مستقل عمل کند،گفت: این صندوق براساس تجربه حساب ذخیره ارزی شکل گرفته و از ارکانی مانند هیات امنای، هیات نظارت و هیات عامل برخوردار است.
وی تاکید کرد: مدیریت صندوق باید در تخصیص منابع مستقل از دولت و مجلس عمل کند و تخصیص منابع آن نباید در کمیسیون برنامه و بودجه صورت گیرد.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به اینکه قانون فقط نوع منابع و مصارف صندوق را مشخص میکند، افزود: در صورتی که در تخصیص منابع صندوق توسعه ملی دخالت صورت بگیرد در اختصاص بهینه منابع برای توسعه کشور مشکل ایجاد میشود.
قانون صندوق توسعه دائمی شود
فرزین در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه با تغییر شدید مقررات و ضوابط روبرو هستیم، تصریح کرد: قانون صندوق توسعه ملی باید دائمی شود البته با توجه به این که صندوق در قانون برنامه پنجم تاسیس شده قوانین حاکم بر آن تا پایان این برنامه ادامه خواهد داشت.
وی افزود: با تغییر پی در پی قوانین صندوق توسعه دچار مشکل میشویم.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه در مورد چنین صندوقهایی در دنیا اصولی مانند عدم اختصاص منابع به تسلیحات هستهیی، تولید توتون و تنباکو تعیین شده است افزود: طراحی چنین اصولی برای صندوق توسعه ملی کشور ما مناسب است.
اعلام درجه شفافیت صندوق توسعه ملی به زودی
فرزین با اشاره به اینکه صندوق توسعه ملی باید از شفافیت برخوردار باشد گفت: بنا شده مدارک صندوق توسعه کشورمان را به سازمان SWFI که رتبه بندی صندوقها را انجام میدهد ارائه دهیم تا درجه شفافیت صندوق توسعه ملی مشخص شود.
وی با بیان اینکه صندوق توسعه ما از صندوق بسیاری از کشورها شفاف تر است گفت: به عنوان مثال در مورد آذربایجان که گفته میشود صندوق توسعه آن بسیار شفاف است، منابع آن صرف رییس جمهور و خانوادهاش میشود. این درحالی است که در مورد صندوق ما نحوه هزینه حتی یک دلار آن نیز مشخص است.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه به دلیل محدودیتهای تحریمی ممکن است نتوانیم برخی اطلاعات را منتشر کنیم، گفت: شفافیت صندوق توسعه ملی افتخاری برای کشور به حساب میآید.
صندوق نیاز به تبلیغ ندارد
وی گفت: یکی دیگر از مسائلی که در این همایش دو روزه مطرح شد برخورد صندوق با مخاطبان و معرفی آن به مردم است. چرا که مردم باید بدانند که چه پروژههایی با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی ساخته میشود و در واقع چه نقشی در زندگی آنها دارد.
فرزین با اشاره به اینکه صندوق به تبلیغ و پخش تیزر نیاز ندارد، تصریح کرد: در واقع تبلیغات در صندوق توسعه از طریق عملیاتی که انجام میشود صورت میگیرد.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی به ایجاد کمیته اطلاع رسانی در صندوق توسعه ملی با حضور دستاندرکاران و کارشناسان این حوزه اشاره و خاطرنشان کرد: مردم باید صندوق را با عملکردش بشناسند.
وی با بیان اینکه مقالات ارائه شده به این همایش منتشر می شود گفت: امید است که صندوق بتواند نقش بیشتری در توسعه کشور داشته باشد.